Schrijven als fitness voor je brein: Waarom met de hand schrijven goed voor je is
Onze vingers vliegen tegenwoordig vaker over toetsenborden dan over papier. Maar wist je dat schrijven met pen en papier heel goed is voor je hersenen? Het helpt niet alleen om dingen beter te onthouden, maar traint ook verschillende delen van je hersenen. Een beetje zoals sporten voor je lichaam is, zo is schrijven met de hand een soort oefening voor je hoofd! Elke letter die we met de hand schrijven, is hersengymnastiek.
Schrijven als workout voor het brein
Wanneer je schrijft, gebruik je verschillende delen van je hersenen. Je denkt na over de letters, kijkt naar wat je schrijft, en je hand maakt de bewegingen. Onderzoek laat zien dat schrijven met de hand je helpt om beter informatie te onthouden en te begrijpen. Het zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren.
Studenten die met de hand notities maakten, onthielden de lesstof beter dan studenten die op een laptop typten. Als je met de hand schrijft, moet je meer nadenken over wat belangrijk is, want de docent kan soms best snel doorratelen! Maar hierdoor sla je het wel beter op. Kortom, elke letter die we schrijven is hersengymnastiek op topniveau!
Schrijven en leren op school
Kinderen leren steeds vaker op een tablet of laptop, maar schrijven met een pen is ook heel belangrijk. Het helpt kinderen letters beter te herkennen en te onthouden. Maar hoe werkt dat dan? Hersenonderzoekers denken dat dit komt omdat het brein ook de bewegingen voelt. Bij typen gebeurt dat niet. Door de letters zelf te maken, denken kinderen er meer over na. Dit helpt ze ook om makkelijker te leren lezen, maar ook bij dingen als concentreren en problemen oplossen. Wil je samen met een kind letters oefenen? Bekijk dan onze 'Ik leer schrijven' pagina's eens!
Hoewel schrijven veel voordelen biedt, heeft typen natuurlijk ook zo zijn pluspunten. Je kan namelijk vaak sneller typen dan schrijven (als je een beetje geoefend hebt). Moet je een essay schrijven voor school? Dan kan je toch beter de laptop erbij pakken. En schrijf je deze samen met een klasgenoot? Dan kan je online tegelijkertijd aan de opdracht werken, alle documenten met elkaar delen en deze goed ordenen. Met losse schriften en bladen gaat dat toch wat moeilijker!
Onder geletterdheid valt natuurlijk ook digitale geletterdheid, en ook dat is belangrijk in onze snel veranderende wereld. Door te leren typen, ben je beter voorbereid op een werkomgeving waarin technologie een grote rol speelt. Het is dus belangrijk om zowel te schrijven als te typen!
Schrijven geeft rust
Schrijven kan ook rust geven. Het laat ons even vertragen in die wereld waarin alles steeds sneller gaat. Het helpt om je gedachten op een rijtje te zetten. Dit kan je helpen om beter met problemen om te gaan en je word creatiever.
Correctbook gelooft in schrijven
Bij Correctbook vinden we schrijven belangrijk voor iedereen – voor jong en oud, op school en op het werk. Door met de hand te schrijven, geef je je hersenen een goede training. Het helpt je om te leren en je gedachten te ordenen. Het is tijd om de pen weer op te pakken en te genieten van de kracht van schrijven.
Schrijven maar!
De bronnen die we hebben gebruikt:
James, K. H., & Engelhardt, L. (2012). The effects of handwriting experience on functional brain development in pre-literate children. Trends in neuroscience and education, 1(1), 32–42. https://doi.org/10.1016/j.tine.2012.08.001
Longcamp, M., Boucard, C., Gilhodes, J. C., Anton, J. L., Roth, M., Nazarian, B., & Velay, J. L. (2008). Learning through hand- or typewriting influences visual recognition of new graphic shapes: behavioral and functional imaging evidence. Journal of cognitive neuroscience, 20(5), 802–815. https://doi.org/10.1162/jocn.2008.20504
Longcamp, M., Zerbato-Poudou, M. T., & Velay, J. L. (2005). The influence of writing practice on letter recognition in preschool children: a comparison between handwriting and typing. Acta psychologica, 119(1), 67–79. https://doi.org/10.1016/j.actpsy.2004.10.019
Mueller, P. A., & Oppenheimer, D. M. (2014). The pen is mightier than the keyboard: advantages of longhand over laptop note taking. Psychological science, 25(6), 1159–1168. https://doi.org/10.1177/0956797614524581
Van Der Weel, F. R., & Van Der Meer, A. L. H. (2024). Handwriting but not typewriting leads to widespread brain connectivity: a high-density EEG study with implications for the classroom. Frontiers in Psychology, 14. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2023.1219945